Vanja Macerl: OSEBNA IZKUŠNJA | Novice

Vanja Macerl: OSEBNA IZKUŠNJA
Sem Študentka programa Organizator socialne mreže in v okviru študija opravljam obvezno študijsko prakso v Večgeneracijskem centru, kamor se vključujejo otroci z manj priložnostmi in jim želimo preko izobraževanje in učno pomočjo povečati možnosti za boljšo prihodnost in bolj kvalitetno življenje. Center je odprt dvakrat na teden in sicer ob sredah in četrtkih, kjer osnovnošolci pridobivajo nova znanja, pišejo domače naloge, utrjujejo znanje in si med seboj pomagajo. Poleg vseh šolskih obveznosti je velik poudarek na druženju in kvalitetnem preživljanju prostega časa. V tem času se lahko igrajo različne družabne igre, med počitnicami pa potekajo delavnice. Usmerjeno je v krepitev duševnega zdravja otrok, pomoč pri učenju in druženju.  V dnevnem centru se zagotavlja varen prostor za otroke z različnimi potrebami, ter prostor v katerega se z veseljem znova vračajo. Med udeleženci se razvijejo trdne vezi, ki se ohranjajo tudi izven centra in tako širijo svoje socialne mreže. Poleg vzpostavljanja vezi med udeleženci se širijo poznanstva tudi med udeleženci in mednarodnimi prostovoljci, in jim  omogočajo treniranje tujega jezika in spoznavanja drugih kultur.
V Centru sem se prvič srečala z delom z otroci in sem kmalu počutila sprejeto. Najbolj pomembno se mi je zdelo, ko so mi začeli zaupati in z mano delili svoje probleme in stiske, saj gre za mladostnike, ki so v tem obdobju svojih življenj bolj občutljivi in se soočajo z različnimi težavami. Skupaj z njimi se tudi sama učim in razvijam svoje veščine. Zaradi opravljanja prakse v dnevnem centru še bolj razumem kako pomembna je socialna vključenost, predvsem za otroke in mladostnike, saj so enake možnosti vseh ljudi pomemben del vsake družbe. Dobila sem širšo sliko glede socialnih problemov v našem lokalnem okolju in kako lahko tudi sama pripomorem pri zagotavljanju boljših možnosti posameznikom. Lahko rečem, da sem veliko teorije, ki jo dobim preko študija vpeljala v praktični del, kot je na primer delo z ranljivo družbeno skupino, svetovanje, delo s skupinami in posameznikom, usmerjanje otrok, nudenje različnih oblik pomoči… Opravljanje prakse mi ni pomagalo samo na poklicnem področju, ampak tudi na področju osebnostne rasti, samozavesti, odprtosti, sprejemanju drugačnosti in še marsikje.

Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

Z ANGLEŠČINO NA POT predavateljica se je zelo trudila pri izbiri posameznih vsebin. krasna pri dajanju spodbude. počutiš se, da ji je resnično v veselje, ker se trudiš in napreduješ, čeprav z malimi koraki.

ZAČETNI TEČAJ ITALIJANŠČINE strokoven, sproščen in predvsem potrpežljiv odnos predavateljice in tudi podpora ostalega osebja pri težavah z učenjem na daljavo.. lušno je bilo.

RAČUNALNIŠKI TEČAJ Svojim znancem in prijateljem bi priporočila izobračevanje pri ZLU in Večgeneracijskem centru Zasavje iz preprostega razloga, predavatelji so strokovno usposobljeni in svoje znanje posredujejo na enostaven način, tako da je nam vsem razumljiva razlaga. Pohvalila bi celotno ekipo VGC Zasavje za odlično pripravljen izobraževani program, sprotno prilagajanje predlogom in potrebam udeležencev programa.