TEDEN PISANJA Z ROKO 2021 | Novice

TEDEN PISANJA Z ROKO 2021
Pisanje z roko je tudi v času prevlade digitalne komunikacije nepogrešljiva spretnost, ki jo moramo ohranjati in negovati

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. Spretnosti razvijamo z vajo. Naši možgani bolje delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo pa tudi dolgotrajnejšo pozornost (Društvo Radi pišemo z roko).

Razvoj informacijske tehnologije in prevladujoča uporaba računalnika v pisnem komuniciranju je privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo s pisanjem z roko. Napisati eno stran z roko predstavlja pravi fizični napor. Učitelji opažajo in mladi poudarjajo, da skoraj ne znajo več pisati z roko, njihove kretnje so toge, neizdelane, nerodne. Tudi veliko večino osebnih sporočil, npr. čestitk za rojstni dan, zahval ali pohval, izrazov sožalja, pošiljamo in prejemamo preko e-pošte. E-pošta ima moč množičnega, poceni, pa tudi neosebnega komuniciranja. Z enim klikom lahko pošljete sporočilo več stotim prejemnikom.

Naj bo letos drugače. Namesto, da se usedemo pred računalnik in nekaj natipkamo, raje napišimo nekaj z roko.

Vabimo vas, da vzamete pisalo in list papirja in napišite, kar želite. Napišite misel, ki je vaše vodilo, napišite stavek ali dva, zakaj se radi udeležujete aktivnosti, ki jih organizirata Zasavska ljudska univerza in Večgeneracijski center Zasavje, napišite vaš najljubši citat ali kakšen verz iz pesmi, napišite katero knjigo ste nazadnje prebrali in bi jo priporočali ostalim.

Napišite, poslikajte in nam pošljite na naš e-poštni naslov in mi bomo objavili na našem FB profilu.

Teden pisanja z roko 2021 podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod RS za šolstvo.
 
Več na www.pisemozroko.si 


Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

Z ANGLEŠČINO NA POT predavateljica se je zelo trudila pri izbiri posameznih vsebin. krasna pri dajanju spodbude. počutiš se, da ji je resnično v veselje, ker se trudiš in napreduješ, čeprav z malimi koraki.

ZAČETNI TEČAJ ITALIJANŠČINE strokoven, sproščen in predvsem potrpežljiv odnos predavateljice in tudi podpora ostalega osebja pri težavah z učenjem na daljavo.. lušno je bilo.

RAČUNALNIŠKI TEČAJ Svojim znancem in prijateljem bi priporočila izobračevanje pri ZLU in Večgeneracijskem centru Zasavje iz preprostega razloga, predavatelji so strokovno usposobljeni in svoje znanje posredujejo na enostaven način, tako da je nam vsem razumljiva razlaga. Pohvalila bi celotno ekipo VGC Zasavje za odlično pripravljen izobraževani program, sprotno prilagajanje predlogom in potrebam udeležencev programa.