OGLED IN PREDSTAVITEV AKVAPONSKEGA SISTEMA GOJENJA RASTLIN V SOŽITJU Z RIBAMI | Novice

OGLED IN PREDSTAVITEV AKVAPONSKEGA SISTEMA GOJENJA RASTLIN V SOŽITJU Z RIBAMI Prednosti akvaponskega sistema gojenja:
prihranek pri času
Z akvaponskim vrtom prihranite čas, ki ga v navadnem vrtu porabite za gnojenje, okopavanje  in rahljanje zemlje, za zalivanje zelenjave in v veliki meri tudi odstranjevanje plevela.  Ostane pa vam veselje ob zasajevanju rastlin, skrbi za rastline in pobiranju pridelka. Za sistem si morate na dan vzeti približno 10-15 min, kar zajema hranjene in opazovanje rib, ter pregled rastlin. Ostala opravila so povezana z sajenjem, presajanjem ter samim kultivarjem (npr. paradižnike je potrebno privezovati, obrezovati ipd.). Seveda je možna uporaba tudi avtomatskih hranilnikov, vendar ne priporočamo, da niste v stiku z ribami, saj edino tako lahko opazite ali je z ribami in rastlinami vse v najlepšem redu. Vsekakor pa je lahko sistem samostojen tudi 3 tedne, če je poskrbljeno za avtomatsko dolivanje vode ter hranjenje rib.
majhna poraba vode
Večina vode, ki se porabi pri talnem gojenju zelenjave, izteče v tla. Z akvaponskim sistemom se nadomešča samo voda, ki izhlapi oz. jo porabijo rastline in ribe za svojo rast. Pri tem je sistem zasnovan tako, da za svoje potrebe izkorišča deževnico.
boljša rast
Z rednim pretokom vode omogočamo konstanten dotok hranil, kisika in vode do korenin. Rastline zato hitreje in bolje rastejo. Realen čas gojenja rastlin je zelo odvisen od temperatur in od same vrste rastline. V optimalnih pogojih npr. solata zraste v 30 ih dneh.  
zelenjava na stojni višini
Akvaponski vrt omogoča pridelovanje lastne zelenjave tudi ljudem, ki se težko sklanjajo in težko gibljejo, saj je del zelenjave na stojni višini primerni za delo. Možna je prilagoditev, kjer je vsa zelenjava na stojni višini.
ob zelenjavi tudi ribe
Najočitnejša razlika med navadnim in akvaponskim vrtom je hkratna pridelava rib. Na leto lahko vzgojimo od 25 do 40 kg rib za prehrano ali v okrasne namene. 

KDAJ: ponedeljek, 4. 6. 2018, ob 9.00 in 16.00
KJE: Akvaponski ribnik, Neža 36 b, 1420 Trbovlje

Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

Meni je super!

Tečaj angleščine, ki ga je vodila Maša, je res super. Tako je sproščena, da mi ni bilo nič nerodno spregovoriti v angleščini. Upam, da bom z učenjem lahko nadaljevala tudi v jeseni. V Mladinski center Zagorje res rada pridem.

V Večgeneracijskem centru Zasavje, na ZLU obiskujem tečaj angleščine. Z organizacijo in vodenjem tečaja sem zelo zadovoljna, ker nam osebje ZLU skuša ugoditi pri naših željah in potrebah.