MALI IN BURKINA FASO, ZORAN FURMAN | Novice

MALI IN BURKINA FASO, ZORAN FURMAN
Potovanje po deželah podsaharske Afrike pričnem v glavnem mestu Malija – Bamaku. Kljub izgubljeni prtljagi se ob prvem stiku z državo v njo zaljubim. Naslednji dan, ko se sprehodim po mestu, ugotovim, da je mesto v bistvu ena ogromna živo pisana tržnica.
 
Djenne, malo mestece, kjer je svetovno znana blatna mošeja me pričaka s tradicionalnim ponedeljkovim tržnim dnem, kjer se zberejo domačini iz vseh okoliških vasic. Mopti leži ob strateški reki Niger. Tu sem se vkrcal na ladjo, ki je naslednje tri dni postala moj dom.
 
Ljudstvo Dogon, ki se je pred stoletji naselilo pod 150 km klifom pri Bandiagari me povsem očara v dneh, ko hodim med njihovimi vasicami in spoznavam njihovo zanimivo tradicionalno kulturo. Nič nenavadnega za Dogone ni, da ima moški 4 ali 5 žena, ki živijo skupaj.
 
V Burkini Faso obiščem kraj Dori, ki leži povsem na SV delu dežele. Malo severneje v Gorom Gorom, obiščem še eno barvito tržnico. Potovanje zaključim na jugozahodu Burkine, kjer je pokrajina odeta v zeleno preobleko.
 
KDAJ: četrtek, 6. 5. 2021, ob 19.00
KJE: na daljavo prek spleta
 
Prijave na spletni dogodek so zaključene. Zagorje ob Savi, 6. 5. 2021, 18.31
 
Predavanje bo potekalo v sodelovanju s Knjižnico Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi.
 

Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

DELAVNICA POSLIKAVE STEKLA   Najprej se vam moram zahvaliti za povabilo na delavnico slikanja na steklo, bilo je zanimivo in ustvarjalno, posebno za mene, ki nisem posebno nadarjena za slikanje, gospa Severina je bila navdušena nad mojo kreacijo.

TEČAJ KALIGRAFIJE   Na teh tečajih nas je učila Natalija Resnik Gavez, ki perfektno obvlada kaligrafijo. Na mnogih tečajih smo se učili različnih pisav, kot so gotica, italika, karolinška minuskula in unciala.Odlično in zelo natančno nam je Natalija razložila vsako potezo črk. Do zadnjega kotička polni tečaji so priča, kakšno zanimanje je za kaligrafijo v Zasavju

TEČAJ KITAJŠČINE   Eksotičen tečaj - sem mislila, pa sem dobila prvovrstno učenje in odlično profesorico Aljo Ferme. V kratkem času, ko je ta tečaj potekal, smo dobili vpogled ne samo v kitajski jezik - mandarinščino, ampak tudi v kitajsko kulturo. Mislila sem, da je kitajščina pretežka, da bi se jo dalo naučiti, pa sem videla, da se počasi lahko daleč pride. Seveda po zaslugi Alje, ki nam je odlično razložila snov in dala domačo nalogo.Tudi tu smo postale tečajnice prijateljice, ki se še vedno tu in tam dobimo na kavi.