FI.DO: Boj proti lažnim novicam in dezinformacijam | Novice

FI.DO: Boj proti lažnim novicam in dezinformacijam
Cilj projekta je izboljšanje digitalnih kompetenc starejših ter razvoj orodij za podporo pri delu izobraževalcev, učiteljev in trenerjev na področju učenja odraslih z namenom boja proti lažnim novicam in dezinformacijam.
 
 
V nasprotju s splošnim mnenjem lažne novice niso sodoben pojav: internet je samo povečal možnost širjenja takšnih novic globalno. Starejši državljani so med najbolj ranljivimi in dojemljivimi za takšen pojav. Pogosto se bojujejo s sledenjem digitalne preobrazbe, ki jo povzroča hiter razvoj medijskih tehnologij. Zaščita državljanov pred obsežnimi dezinformacijami je zato še posebej pomemben izziv za sodobno Evropo.
 

Cilj projekta
Prek umetniških praks (dva partnerja sodita v sektor fotografije ter medijev in filmske produkcije), z razvojem digitalnih ustvarjalnih veščin (eden izmed partnerjev ima izkušnje z upravljanjem in produkcijo informacijskih vsebin in družabnih medijev ter ustvarjanjem računalniških video iger) in z znanstveno podporo s strani univerzitetnega partnerja bo projekt izvajal inovativne prakse (aktivnosti, ki spodbujajo intelektualne izzive). Dejavnosti bodo namenjene podpori razvoja veščin in spretnosti starejših ter trenerjev (štirje partnerji so organizacije za izobraževanje odraslih).

Glavne ciljne skupine
Glavno ciljno skupino projekta predstavljajo starejši, ki so že razvili določeno digitalno znanje, ki pa izhaja iz praktične uporabe orodij (pametni telefoni, računalniki itd.) in ne teoretičnega ozadja. Projekt FI.DO načrtuje skupno vključitev 180 upokojencev v štirih sodelujočih državah (Grčija, Italija, Poljska, Slovenija). Ciljna skupina bo od pomladi 2022 vključena v tri delavnice (LiveLabs), ki bodo prispevale k razvoju ciljnih izdelkov.
 
Glavne aktivnosti projekta
V partnerstvu z omenjenimi organizacijami bomo v dveh letih (2021–2023) razvili naslednja izobraževalna orodja:
  1. Metoda usposabljanja, ki bo preizkušena tekom interaktivnih delavnic za starejše udeležence in osebje vešče množičnega komuniciranja. Tekom delavnic bodo udeleženci razpravljali o projektnih temah in preizkušali učinkovitost izdelka s preprostimi praktičnimi vajami. Uvedba nove metode usposabljanja se pričakuje sredi pomladi 2022.
  2. Priročnik, ki bo podpiral učitelje, ki delajo v sektorju vseživljenjskega učenja in izobraževanja odraslih. Pomagal jim bo, da se seznanijo s teoretičnimi osnovami metode usposabljanja. Priročnik bo končan decembra 2022.
  3. Izobraževalna računalniška igra, povezana z glavno temo, ki jo bodo podobno kot metodo treninga na interaktivni delavnici preizkusili in ocenili starejši. Izid igre je predviden za jesen 2022.
  
Dodaten cilj
  1. Izboljšati digitalno pismenost starejših vključenih v projekt in izboljšati njihovo sposobnost prepoznavanja resničnih novic od lažnih.
  2. Dolgoročni cilj projekta FI.DO je razširjanje projektnih izdelkov ter minimizirati družbeni, finančni in politični vpliv pojava lažnih novic v Evropi.
 
Kako lahko prispevate?
Ne glede na to, ali ste poklicno povezani s projektom (npr. novinar, profesor, študent) ali zavedni državljan (starejši ali ne), lahko tudi vi postanete del projekta FI.DO. Pošljite nam vaše želje in ideje po elektronski pošti in se natančneje dogovorite o tem, kako lahko sodelujete: europe@aforismatoscana.net.
 
Kako lahko izveste več o FI.DO?
Potrebujete več informacij, fotografij in logotipov za ponazoritev članka? Pošljite nam e-pošto.
Kontaktna oseba: Rok Vukčevič
 
Splošni podatki o FI.DO
Program financiranja: Strateška partnerstva za inovacije Erasmus+
Trajanje projekta: 1. 3. 2021–28. 2. 2023
 
  
Vodja projekta
Soc. Coop. Aforisma Impresa sociale (Italija), aforismatoscana.net
 
 
Aforisma je zadruga, specializirana za vseživljenjsko učenje. Je del mreže ACLI (italijansko delavsko združenje Kristjanov). Akreditirala ga je regionalna vlada Toskane kot izvajalka usposabljanja in italijansko Ministrstvo za delo (Agencija za zaposlovanje). Od leta 2008 je Aforisma razvila specifično področje znanj, namenjeno zaposlitvi oseb s posebnimi potrebami.
 
Projektni partnerji
Rusaalka Films (Slovenija), rusaalkafilms.com
 
 
Produkcijska hiša Rusaalka od leta 2016 ustvarja neodvisne dokumentarne in kratke igrane filme. Mednarodna ekipa se trudi prikazati pomembne zgodbe, za katere meni, da jih ne smemo prezreti.
 
 
IDEC (Grčija), idec.gr
 
 
IDEC je svetovalno podjetje za usposabljanje s sedežem v Atenah. Njihove dejavnosti vključujejo: izobraževanje, svetovanje pri upravljanju, zagotavljanje kakovosti, vrednotenje in razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij za zasebni in javni sektor.
 
 
 
QZR srl (Italija), qzrstudio.com
 
Studio QZR se ukvarja s komunikacijskim oblikovanjem in razvojem informacijskih tehnologij. Podjetje se je rodilo leta 2013 kot digitalni partner na področju založništva, ki izvaja poizkuse in razvoj aplikacij za različne italijanske stranke na področju marketinga.
 
 
Univerza za humanistiko in ekonomijo v Lodžu (Poljska), ahe.lodz.pl
 
Akreditirana visokošolska ustanova, ki poleg tradicionalnih univerzitetnih programov (dodiplomski, podiplomski študij, doktorski program) hkrati nudi tečaje za različne ciljne skupine.
 
 
Zasavska ljudska univerza (Slovenija), zlu.si
 
 
Organizacija za izobraževanje odraslih, ki več kot pol stoletja nudi storitve na področju izobraževanja in usposabljanja odraslih v Zasavju.

Naroči se na novice!


Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Vtisi in mnenja

Z ANGLEŠČINO NA POT predavateljica se je zelo trudila pri izbiri posameznih vsebin. krasna pri dajanju spodbude. počutiš se, da ji je resnično v veselje, ker se trudiš in napreduješ, čeprav z malimi koraki.

ZAČETNI TEČAJ ITALIJANŠČINE strokoven, sproščen in predvsem potrpežljiv odnos predavateljice in tudi podpora ostalega osebja pri težavah z učenjem na daljavo.. lušno je bilo.

RAČUNALNIŠKI TEČAJ Svojim znancem in prijateljem bi priporočila izobračevanje pri ZLU in Večgeneracijskem centru Zasavje iz preprostega razloga, predavatelji so strokovno usposobljeni in svoje znanje posredujejo na enostaven način, tako da je nam vsem razumljiva razlaga. Pohvalila bi celotno ekipo VGC Zasavje za odlično pripravljen izobraževani program, sprotno prilagajanje predlogom in potrebam udeležencev programa.